psykologi?!

Efter att ha studerat Freuds psykoanalyser om det psykodynamiska där han bland annat beskriver teorin om att människan består av tre delar, detet, jaget och överjaget.
Detet representerar alla krav, överjaget reprsenterar förbud och regler medan jaget är den medvetna och självkontrollerande delen som försöker lösa konflikter mellan detet och överjaget och skapa en pyskisk balans.

Överjaget formas alltså genom socialisationen och växer fram under småbarnsåren då man tar efter föräldrarnas värderingar och lär sej deras syn om vad som är rätt och fel och är enligt den kristna synen, samvetet.
Detet är som sagt den del som gör att du ställer krav på dej själv, att se ut på ett visst sätt, vara på ett visst sätt osv.
Båda dessa är omedvetna men är ofta starkare än jaget, då konflikter kan leda till ångest och tillslut psykisk sjukdom som kräver att du går till psykolog eller psykoterapeut, vad ni nu vill kalla det.

Så jag drog slutsatsen om att schizofreni uppstår genom det psykodynamiska.
Alltså, när jaget inte längre kan kontrollera detet som blir för starkt och på så sätt tar större plats.
Ser man dokumentärer om ex, schizofreni så blir den extra personligheten ofta mer åt det hållet som jaget skulle vilja vara, men inte riktigt vågar.
Kraven tar över och detet blir en omedveten personlighet som jaget inte kan klarar av att hantera och balansera.

Undra vad Freud hade tyckt om min teori?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0